De vilde markedskræfter
Hvorfor tager Mette Frederiksen til Israel for at drøfte vaccinationsproduktion.
En besynderlig strategi på overfladen.
En umiddelbar vurdering var, at når Mette Frederiksen vil mødes med Israels premierminister og Østrigs forbundskansler, var det for at lave en aftale om etablering af en fælles produktion af coronavacciner og gerne med Teva den israelske medicinalproducent som medvirkende.
Besynderligt- vi har jo en aftale i EU om vaccinelevering.
Ved eftertanke så er der mere på spil, når den danske statsminister tager ud for at forhandle markedsudvikling i en coronatid.
Rejsen må ses som et udtryk for strategisk tænkning i en tid, hvor glasset er krakeleret på neoliberalismens familiebillede. EU skælver, NATO-konstruktionen er ude af kontrol og det multipolære magtsystem er blevet åbenbart – også på Christiansborg.
På den baggrund bliver medicinalkæmpen Novo Nordisk og på det sidste Teva Pharmaceuticals fra Israel stærke spillere, hvis de indgår i et fællesskab – nationer imellem, hvor det private erhvervsliv og statsmagten er opdragsgivere og EU ikke umiddelbart vil forstyrre forhandlingerne.
Hvilke firmaer ville være i fokus for det lille sidespring udi vaccineproduktion?
- Novo Nordisk er en dansk virksomhed og er det syvende største medicinalfirma i verden med virksomheder i 35 lande.
- Teva blev i 1930`erne stiftet i det daværende Palæstina i Jerusalem, som en farmaceutisk virksomhed. Teva er i dag en israelsk virksomhed, der har et dansk selskab, der er placeret i Søborg. Tevas økonomi har været svag over en lang periode, men er kommet ganske flot med på aktiemarkedet.
- AJ Vaccines er en mulig medspiller, der står klar med en fabrik. Men hvem er AJ Vaccines.
En kort historie.
I Danmark har vi tidligere haft vaccineproduktion knyttet til en statslig virksomhed. Den skulle frasælges – efter ønske fra den tidligere regering – den var vurderet til 285 mill. Kroner.
Det blev et ringe og problematisk salg.
I 2016 blev den frasolgt til den saudi-arabiske Aljomaih Group for et beløb på15 mio. kr.
Efter salget blev AJ Vaccines dannet. Det er et firma, der er ejet af selskabet AJ Pharma Limited, der var registreret i skatteparadiset Cayman Islands.
Yderligere er det dokumenteret at firmaet er eller har været bidragyder til ”Det muslimske Broderskab”. Det salg har vi vist fortrudt.
Kunne der i fremtiden blive tale om, at en statslig vaccineproduktion genoptages og i så fald af hvem?
Nøglepersoner og investorer
For et par år siden blev den tidligere topchef i Novo Nordisk -der fik et gyldent håndtryk på 72,7 mio. kr. som fratrædelsespakke, før det, chef i Lundbeck – Kåre Shultz [1] ansat som chef i Teva i Israel. Opgaven var at rette op på økonomi, drift og finansiering. Han kom hurtigt til at skulle ”lægge arm” med premierminister Benjamin Netanyahu om hans ”moderniseringsplan”. Schultz vandt dog striden efter et par møder med Bibi, som præsidenten kaldes af Sebastian Kurz og andre venner. Bibi måtte trække sig.
Det betød vækst efter en svag periode, men det var ikke tilstrækkeligt. Det skulle styrkes ved et aktiesalg. Det israelske firma havde været ejet af dets medlemmer, men det ophørte i september 2018, og nu styrede man mod en børsnotering i 2019.
De israelske børsmyndigheder sagde god for, at en gruppe af investorer bestående af blandt andre Novo Nordisk Fonden kunne overtage små 40 pct. af deres børs – TASE. (ref.20.08.18 Medwatch)
Gruppen af investorer er bl.a det amerikanske investeringsselskab Manikay Partners, der købte 19,99 pct. af aktierne i TASE.
De yderligere 18,8 pct. blev overtaget af Sunsuper PTY Ltd, Moelis Australia Asset Management Ltd, Dalton Investments LLC og Novo Nordisk Fonden, som hver ville eje 4,69 pct.
Novo Nordisk Fonden gik sammen med de tre andre mindre aktionærer og ville købe yderligere 32,9 pct. af aktierne i TASE, som ville være bundet i en “trust” og skulle sælges igen i forbindelse med børsnoteringen i 2019.
Morten Beck Jørgensen, der var Managing Director for finansielle investeringer i Novo Holdings – selskabet der forvalter Novo Nordisk Fondens milliarder – vurderede den israelske børs “som en god langsigtet investering”. (Medwatch 20.08 2018)
Børsnoteringen fandt sted og de seneste informationer er, at Teva har en fremgang på aktiemarkedet. Novo Nordisk Fonden har samlet en andel på 12,8 pct. af TASE.
Muligheder på dansk grund
Statens seruminstitut og Novo Nordisk var i 2019 enige om at lægge historiske ”forhindringer” fra sig og indledte et samarbejde i marts samme år bl. a om mulig forskning og vaccineproduktion.
Den israelske medicinalvirksomhed Teva, med Kåre Schultz som topchef, kunne yderligere spille en central rolle i en fremtidig fælles produktion af Coronavacciner mellem Danmark, Østrig og Israel.
Og siden efteråret 2020 – altså under Corona pandemien – har vaccinefabrikken AJ Vaccines skrevet breve til regeringen for at tilbyde produktion af vacciner på dansk jord. Men det var først i år 2021, at regeringen åbnede op for et møde med vaccineproducenten. Det skete efter udbruddet af de nye mutationer. AJ Vaccines ligger inde med en fabrik, der kan producere vacciner og de vil sandsynligvis være i stand til at kunne tages i brug til produktion af Coronavacciner efter en kort indkørselsperiode. Firmaet er åbne over for at sikre et øget beredskab for danskerne – og åbne for forskellige ejerskabs- og samarbejdsmuligheder. AJ har konkret inviteret staten til at benytte fabrikken bl.a ved et møde d.5. februar i år, men har intet fået lovet.
Aktuelt her midt i marts bekræfter Novo Nordisk Fonden, der råder over en formue på over 400 milliarder kroner til Berlingske, at der er »drøftelser med regeringen om mulighederne for at etablere en vaccineproduktion i Danmark: ”bare det kan ske i samarbejde med det private erhvervsliv.”
Hvorfor så tage til Israel sammen med Østrig.
Når statsminister Mette Frederiksen alligevel rejste til Israel for at diskutere vaccinesamarbejde med Israel og Østrig, er det resultatet af tæt på et års diskussioner mellem en gruppe af lande ifølge Israels ambassadør i Danmark. Mette Frederiksen fortalte allerede i slutningen af april 2020, at Danmark var blevet en del af en corona-alliance for små lande startet af Østrig.
Dengang lød det, at det første møde havde deltagelse af Danmark, Østrig, Tjekkiet, Grækenland, Israel, Australien og New Zealand, mens Singapore også var en del af alliancen. Allerede der nævnte Mette Frederiksen idéen om et vaccinesamarbejde.
Besøget i Israel var udtryk for et mere snævert samarbejde – og her valgte den danske statsminister en løsning, der betød en styrkelse af et allerede eksisterende samarbejde – materialiseret i et israelsk firma med danske aktionærer og chefer med kendskab til Danmark. En statsminister, der på den måde fik linket markedskræfter, sundhed, udenrigspolitik og kapitalfonde til hinanden.
Mette Frederiksen sagde efter hjemkomsten:
“Ja, vi taler konkret om, hvordan vi kan øge produktionen af vaccine. Det kan være i et offentligt-privat partnerskab. Bygning af egen kapacitet, vi kan stille til rådighed.
”Jeg udelukker ikke nogen idéer – heller ikke at opføre fabrikker. Og hun tilføjede, at det også kunne være planen at indlede et strategisk samarbejde med hinanden fremover for at kunne være selvforsynende inden for værnemidler, medicinsk udstyr og vacciner.”
Besøget åbnede muligheden for at lade Teva med Kåre Schultz i spidsen spille en central rolle i en fremtidig fælles produktion af coronavacciner.
Hvor AJ Vaccines fabrik er henne i det puslespil er uklart – indtil videre.
Rejsens symbolske betydning.
Er denne lille rejse, det tydelige tegn på – som lille nation, bundet af aftaler mellem de virkeligt store magter – at søge indflydelse på den genopdeling af magtsfæren, der længe har været en trussel for den vestlige verden.
En verden, der ikke længere kan opretholde den neoliberalistiske ”orden”.
Er vi tilskuere til en konkret drejning væk det fra USA dominerede marked – uden at læne sig op ad Rusland, Kina samtidig med at vi kan undgå at lægge alle vores æg i EU – kurven.
Det kunne være en begyndelse til en ændret strategi. Men at udvælge Israel og udpege Netanyahu som ”Verdensmesteren ” i vaccination som sin ”nærmeste” alliancepartner, er stærkt kritisabelt.
Et land, hvor den regerende premierminister er anklaget for korruption, optræder som diktator, – søger konfrontation med Palæstina bl.a ved de israelske bosættelser på Palæstinas jord, og som har brug for international støtte i sin valgkamp.
Vi taler om et land, der indkøber vaccine uden den fornødne sikkerhed og til forhøjet pris.
Et styre som unddrager at give Corona vaccine til palæstinenserne – og som ikke mindst neglicerer FN`s henstillinger om at følge menneskerettighederne.
Et land, der er en atommagt, tæt forbundet til USA’s våbenindustri og som udgør USA’s fremskudte base i Mellemøsten.
Vi betragter som det fremgår Mette Frederiksens rejse som en del af en strategi for et lille land, for at imødegå virkningerne af den genopdeling af verden, som kapitalen har behov for. Som ofte følger efter kriser, konflikter og krige, og som er beskrevet i marxistisk udviklingsteori.
Vi mener, at hun undervurderer betydningen af, at disse centrale overvejelser skal deles med befolkningen, og ikke skal camoufleres som detaljer. Her ligger et basalt demokratisk underskud.
Tiden er inde til at lytte til befolkningen – i en ægte demokratisk debat – om Danmark`s fremtid. Der må tages en biopsi for at undersøge, hvor meget socialisme eller ønske om folkestyre, der er tilbage i socialdemokratiet, eller om partiet helt er opslugt af markedsspekulation og monopolkapitalens evige trang til vækst, og derfor også har svært ved at ændre på den eksisterende produktionsform og ændre på den negative påvirkning på det meget omtalte miljø.
[1] Denne artikel skal ikke omhandle hvordan der hos de forskellige internationale medicinal selskaber, med tilknytning til Danmark, skifter ledelsen ud indenfor branchen således, at der vil være et pænt stort personkendskab fra firma til firma. En realitet, der ofte vil være afgørende for ”nye strategier”. Men det er tankevækkende, hvor få personer og firmaer, der har mulighed for at agere ”skyggeregering” for en kommende sundhedspolitik. Vi nævner Zealand Pharma, Lundbeck, Mærsk, Novo Nordisk, Teva, … Vi nøjes i denne omgang med at spørge: Hvem styrer landets økonomi?