Fredsinitiativets Basekampagne møder Forsvarsudvalget i Folketinget for at rette partiernes opmærksomhed på det foreliggende brud på dansk sikkerheds -og udenrigspolitik, som den kommende baseaftale vil komme til at betyde for dansk suverænitet og selvbestemmelse.
Fredsinitiativets Kampagne: NEJ TIL USA-BASER, ingen fremmede tropper på dansk jord havde foretræde for Folketingets Forsvarsudvalg, torsdag d. 14. december. Beslutningen om at søge foretræde blev truffet på kampagnens stormøde d. 4. december 2023.
Birgit Sørensen og Tove Jensen repræsenterede kampagnen. Ved mødet deltog repræsentanter fra 7 af Folketingets partier.
Folketingspartiernes forsvarsordførere havde forinden modtaget et oplæg fra basekampagnen, der redegjorde for konsekvenserne af den planlagte oprettelse af de amerikanske baser på dansk territorium.
“Dagbladet Arbejderen” mødte de 2 repræsentanter for basekampagnen efter mødet i Forsvarsudvalget, Birgit Sørensen og Tove Jensen, der pointerede: ”Vi er stærkt bekymrede for aftalen om de kommende aftaler, og den hemmeligholdelse som regeringen forsøger at fastholde, indtil aftalen er på plads.
Aftalen vil indebære et alvorligt brud med 2 hovedprincipper i dansk forsvars-og sikkerhedspolitik: ” Ingen fremmede tropper på dansk jord”.” Ingen atomvåben på dansk jord.”
Dèt er den alvorlige baggrund for, at vi fører kampagnen, og vi har ønsket et møde med Forsvarsudvalget. Ordføreren bad om yderligere begrundelse for mødet.
Vores møde blev indledt med et kort oplæg om vores kritiske holdning til en baseaftale fortæller Tove Jensen:
”Vi ved, at den danske regering lige nu forhandler med USA om den bilaterale baseaftale. Forhandlingerne og planerne om en amerikansk militær base i Danmark skaber stor utryghed i de dele af den danske offentlighed, der er bekendt med den forestående aftale. Vi har efterlyst gennemsigtighed og transparens i processen. Det har ikke været muligt.
Vi kan kun advare mod, at et politisk flertal binder Danmarks udenrigspolitik så tæt på USA’s politik, så ”der ikke kan presses et A4-ark ind mellem dem”, som den danske statsleder understreger.
USA’s politik styres også af vekslende amerikanske regeringer. Vi skal ikke på ubestemt tid lægge os fast på at følge et andet lands regering. En regering, der lige om lidt kan ledes af krigeriske kræfter, som vi har en del erfaring med.
Vi mener, at den danske befolkning har krav på at kende begrundelserne for Danmarks kommende militæraftale – med verdens største militærmagt – der i de sidste årtier har sendt Danmark ud i endeløse krige og konflikter.
En sådan aftale vil betyde, at Danmark melder sig ind i USA’s baseimperium, og åbner Danmark op for fremmede tropper. Baserne betyder, at Danmark vil udgøre et mål i konflikter og krige mellem supermagter”. Aftalen vil yderligere udvide vores militære og økonomiske forpligtigelser.
Vi rejste flg. spørgsmål: Danmark har allerede en fremskudt position i NATO. Vi er foruroligede ved USA’s ønske om at have militær aftale med Danmark udover NATO-medlemsskabet, der indebærer en vis offentlighed og selvstændighed.
Ønsker USA at omgå de ”demokratiske stier”, der trods alt eksisterer i NATO – spurgte vi?
Birgit Sørensen fortsatte herefter med at fremhæve de meget kritiske konsekvenser, som aftalen vil indebære for det danske retssamfund.
For det første afgivelse af suverænitet, selvbestemmelse i Danmark overgives i en række spørgsmål til USA.
Det betyder, at statens selvstændighed ophæves på nogle områder, der efterfølgende vil kræve en ændring af eksisterende dansk lovgivning.
Yderligere afgivelse af jurisdiktion, dvs. den danske stats kompetence i forhold til lovgivning, forvaltning og almen retspleje. Den juridiske ramme.
Hvem kan retsforfølge, for hvad? Hvis amerikanske soldater begår grov kriminalitet som for eksempel manddrab mod en dansk statsborger?
Hvilken myndighed skal rejse anklager eller afsige domme i sager, hvor amerikanske soldater begår kriminalitet, bruger og bærer våben eller begår krænkelser etc?
Vil de amerikanske soldater i forbindelse med deres ophold i landet lære om dansk lovgivning – eksempelvis den danske samtykkelov i forbindelse med seksuelle forbrydelser?
Efter oplægget var der mulighed for at Forsvarsudvalget kunne stille spørgsmål:
Vi modtog bl.a spørgsmål om, hvorvidt aftalen ville være i strid med grundloven.
Vi svarede, at aftalen vil indebære et alvorligt brud med 2 hovedprincipper i dansk forsvars-og sikkerhedspolitik. Ikke at tillade fremmede tropper på dansk jord, eller tillade atomvåben på dansk jord.” Aftalen bryder med grundlæggende lovgivning og retsopfattelse i dansk politik.
Vi ved af erfaring, at USA mener at have en ret til aldrig at offentliggøre eller svare på spørgsmål om , hvorvidt de opbevarer atomvåben eller hvorvidt de findes på deres skibe eller på de militære baser. Det oplevede vi f.eks. i Grønland, hvor USA ikke oplyste om at de havde atomvåben på Thule-basen.
Selvom Danmark vil forsøge at forbyde atomvåben på dansk territorium i en eventuel aftale med USA, så har vi ingen mulighed for at kontrollere, at USA rent faktisk respekterer det forbud.
Desuden påpegede vi, at Forsvarsministeren allerede havde svaret på spørgsmål om ændring af lovgivning i forbindelse med baseaftalen i august på foranledning af forespørgsel fra Enhedslistens folketingsmedlem Trine Pertou Mach. Svaret var at aftalen nødvendiggør lovændringer i henhold til Grundlovens §19 stk.1,2.pkt. Der er jo tale om suverænitetsafgivelse!
Desuden besvarede vi spørgsmålet om, hvilket tema der ville være meget vigtigt at have med, ved de allerede pågående og fortsatte forhandlinger. Vi pegede på en tidsaftale. Aftalen må ikke være uopsigelig. Vi foreslog at der indskrives en garanti for, at Danmark ville have vetoret vedr. ophør af aftalen. Aktuelt tales der i de foreløbige papirer om genforhandling efter 10 års uopsigelighed.
Også på dette felt har vi negative erfaringer med USA og deres tilstedeværelse og anvendelse af Thulebasen på Grønland. Så det spørgsmål er vigtigt.
Vi vil i Basekampagnen følge op på besøget hos Forsvarsudvalget og vi følger udviklingen nøje i Basekampagnen.
P.v.a Basekampagnen: NEJ TIL USA-BASER – Ingen fremmede tropper på dansk jord”
Tove Jensen og Birgit Sørensen