21. marts mod racisme og fremmedhad.
Fremmedhadet og racismen er synlige i den offentlige debat, i partiprogrammer og i politikeres positionering i forhold til det kommende folketingsvalg.
I Antiracistisk Netværk vil vi opfordre de antiracistiske kræfter til at bakke op om dagen mod racisme og fremmedhad.
Historien bag FNs dag mod racisme:
Den 21. marts 1960 deltog over 5.000 mennesker i en demonstration i Sharpville nær Johannesburg i Sydafrika. Demonstrationen var rettet mod apartheid-regimets paslov, som betød, at alle sorte ’gæstearbejdere’ skulle have et pas på sig, når de ville betræde områder, som var forbeholdt de hvide.
Hvis man blev pågrebet uden dette pas, kunne man sendes ’hjem’ til sit hjemland, hvor der ikke var noget arbejde, eller lejes ud som arbejdskraft til hvide farmere. Demonstrationen var en protest mod, at den store majoritet af Sydafrikas befolkning blev betragtet som fremmede i deres eget land.
Politi bevæbnet med maskinpistoler angreb den fredelige demonstration. 69 børn, kvinder og mænd blev dræbt og 180 såret.
På baggrund af Sharpille massakren erklærede FN’s generalforsamling i 1966 den 21. marts sominternational dag mod racisme.
Siden er denne dag blevet markeret verden over – også i Danmark. Og det er der stadig brug for. Mennesker udsættes stadigvæk for racisme – gennem ord, lovgivning eller vold.
I de seneste måneder har der i mange byer i Europa været afholdt antimuslimske racistiske demonstrationer, de såkaldte Pegida demonstrationer. De var vendt mod islam, og blev samtidig brugt til at kræve en strammere asyl- og udlændingelovgivning. Mobiliseringen til demonstrationerne er ved at ebbe ud – også her i Danmark. Men den racisme, som har affødt demonstrationerne, er ikke blevet mindre. Det er modstanden mod flygtninge og indvandrere heller ikke. I Tyskland er der sket en drastisk stigning i angreb på boliger for asylsøgere, og politikerne diskuterer, hvordan man kan bremse flygtninges vej til Tyskland.
Det er samme diskussioner, som føres hos mange danske politikere. Også her strammer man asyllovgivningen, og der hetzes mod muslimer. Nye stramninger af udlændingeloven ligger i støbeskeen. Fremmedhadet og racismen er synlige i den offentlige debat, i partiprogrammer og i politikeres positionering i forhold til det kommende folketingsvalg. Alt imens flygtninge dør på Middelhavet eller på deres flugt fra krig og forfølgelse.
Der er mange grunde til sammen at markere den 21. marts mod racisme og fremmedhad.