Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard og Jesper Langballe har i forbindelse med grænsekontroldebatten brugt Tysklands nazistiske fortid i deres nationalistiske argumentationer. Nu, hvor de har smidt det fascistiske kort, må det være på sin plads, at erindre om Pia K’s egen forbindelser til fascistiske kredse for blot 20 år siden, da hun besøgte World Anti Communist League på Taiwan.
I den socialdemokratiske avis, Det fri Aktuelt, kunne man under overskriften ”Gæst hos fascismen” den 18. 9. 1988 læse:”En stribe højtstående danske politikere har været æresgæst hos en international organisation – med hovedkvarter på Taiwan – der af eksperter tillægges ansvaret for en stor del af den fascistiske og ultrakonservative bølge de sidste tyve år.
Medlemmerne af organisationen er under mistanke for at stå bag terroraktioner verden over – bl.a. det blodige attentat på Bolognas banegård i august 1980.
En af de politikere, som Det fri Aktuelt nævner som gæst hos WACL, er Pia Kjærsgaard. Hun var dengang medlem af Fremskridtspartiet og skrev dengang i partiets blad, ”Fremskridt” om dette besøg:
”Det er en verdensomspændende organisation der klart har til formål at bekæmpe kommunismen verden over. Dette gode formål giver jeg min fulde støtte, og jeg havde da således lejlighed til under kongressen at tale til en indbudt kreds”. Hun skriver endvidere:
” Jeg vil personligt arbejde på, at vore kontakter til Taiwan tættere knyttes sammen”.
Organisationen hedder ”World Anti Communist League”, WACL. Den finansieres af bl.a. Paraguays diktator Alfred Stroessner, og den har dybe rødder tilbage til Hitlers yndlingssoldat Otto Skorzeny. Og den marcherer fortsat”.På tidspunktet, hvor Kjærsgaard besøger WACL i Taiwan og skriver om sin visit som æresgæst, var WACL allerede kendt som en kontroversiel organisation med rødder langt ud i fascistiske organisationer.
Ikke kun Pia Kjærsgaard plejede sammen med Mogens Glistrup omgang med WACL, men også andre kendte danske politikere så som Københavns daværende boligborgmester Hans Thustrup Hansen fra Det Konservative Folkeparti. Fhv. medlem af Folketinget, fhv. chef for Søværnets Operative Kommando, orlogskaptajn John Arentoft fra Det Konservative Folkeparti. Og den danske formand for WACL, Erik Dissing, daværende medlem af kommunalbestyrelsen i Tårnby kommune fra Det Konservative Folkeparti.
Et af medlemmerne af WACL var Otto Skorzeny. Han stod bl.a. for uddannelsen af flere af Hitlers terrorgrupper heriblandt lederne af den berygtede ”Petergruppe”, der havde ansvaret for mordet på den danske digterpræst Kaj Munk og i perioden 1944 – 45 begik adskillige drab og bombesprængninger i Danmark. Skorzenys dækadresse var i Madrid og var også WACLs spanske kontor, som tidligt fik tilført midler af Paraguays diktator Alfredo Stroessner. Ligeledes fik WACL stærk logistisk støtte i Spanien under diktatoren Franco. Ved Skorzenys død og begravelse deltog den daværende danske nazileder Poul Heinrich Riis Knudsen.
Et af WACLs erklærede mål var ”med ukonventionelle metoder at bekæmpe kommunismen”. Og ukonventionelle metoder blev så sandelig taget i brug. En af WACLs aktiviteter var bl.a. indsamling af midler til flere dødspatruljer i latinamerikanske lande. Disse dødspatruljer tog sig af likvideringer af fagforeningsmedlemmer, bondeledere og andre talsmænd, som krævede frihed, rimelige lønninger og demokrati. Selv katolske præster gik man ikke af vejen for at likvidere. WACL gav kurser i psykologisk krigsførelse ved Political Academy of Warfare på Taiwan. Den salvadoranske dødspatrulje-oberst Roberto D’Aubuisson har senere sagt: ”Det var det bedste kursus jeg nogensinde har fulgt”. Fra 1978 til 1980 var Robert Pearson formand for WACL. Han var mest kendt for sine teorier om ”white supremacy”. Han koncentrerede sit arbejde om Europa og trak en lang række fascistiske grupperinger ind i WACL.
Dette forløb hører også med til Pia K’s historie.