Racismen i Danmark
Racismen i dens meget forskellige fremtrædelsesformer er i stigende grad blevet en del af dagens Danmark.
Racismen er blevet synlig, og den optræder ikke længere kun på den yderste højrefløj, men er blevet accepteret og normaliseret langt ind i midten af samfundets institutionelle dele.
Den har bevæget sig ind i lovgivningen via ”Ghettopakke”, ”tryghedspakke” og ”repatrieringslov”, som er rettet mod danske borgere, der er født og opvokset i Danmark eller har boet årrækker i Danmark. Det er nogle af de statslige tiltag, som viser et Danmark med en øget strukturel racisme.
På trods af dette så afviser den politiske centrum-højre offentlighed racismen.
Men racismen findes i Danmark.
”Danmark er danskernes land”
”Danmark for danskerne” var Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelses (DNSB) slogan i 1990’erne, når de marcherede i gaderne– til stor forargelse i den brede offentlighed og blandt mange politikere. Siden er dette udtryk blevet et accepteret argument i den politiske debat.
”Danmark er danskernes land, og borgerne skal have mulighed for at leve i et trygt retssamfund, der udvikler sig i overensstemmelse med dansk kultur”, hedder det i Dansk Folkepartis principprogram (2002). I denne forståelse af danskhed er der ikke plads til de andre, de fremmede.
Den ekskluderende danskhed blev ”stueren” og flyttede ind i Folketinget. Den er med årene blevet en accepteret præmis i mange partier og regeringer.
Læs hele Nyhedsbrevet her