Ytringsfriheden er ikke en opfordring til hate speech og racisme!
Journalist Martin Krasnik havde inviteret galleriejer Hornsleth ind i studiet til debat om den racismedømte Dan Parks tegninger, som skulle udstilles i Hornsleths galleri. Hornsleth havde sagt nej til at lægge lokaler til efter, han havde modtaget trusler for at udstille tegningerne. Deadline sendte i den forbindelse også et interview talsmanden for Afrosvenskernes Rigsforbund, Momondou Malcolm Jallow, hvis portræt er misbrugt af tegneren Park. Udstillingen blev meldt til politiet af DRC dokumentations og rådgivningscenteret.
Ytringsfrihedens – MEN
Deadline åbnede igår – måske ufrivilligt – debatten om ytringsfrihedens begrænsning. den fik vi et fint indblik i onsdag d. 22.10.2014 , da Momondou Malcolm Jallow under interviewet gjorde klart, at debatten om, hvornår noget er racistisk, ikke er en sag, som afsenderen afgør. Det er modtageren, der har retten til at definere , hvornår man føler sig forfulgt og nedværdigeret.
Ytringsfriheden er ikke, det mest centrale i vores demokrati. Det er respekt, ligeværd og tolerance. Det er de værdier, der skal være styrende for ytringsfriheden. Vi bemærker, at det er første gang siden “Muhammedtegningerne” at det på de officielle kanaler i Danmark er gjort klart, at ytringsfriheden har et – MEN. Vi kan ikke bare ytre os om alt, på alle måder, vi skal tage hensyn og tage bestik af modtagerens situation både historisk og aktuelt.
Ytringsfriheden er en dyrebar rettighed. Det er ikke en opfordring til hate speech og racisme. Vi har en ny og afgørende debat til gode i Danmark om demokratiets spilleregler.
Efter en mindre fernisering i Folketinget med DFs mellemkomst, er udstillingen flyttet til lokaler på Østerbro. Boligforeningen bag lokalerne overvejer efter offentliggørelsen, hvorvidt de vil tillade udstillingen.