Leningrad og Auschwitz – 27 januars dobbelte betydning
Det internationale forbund for modstandsfolk (FIR) sammenslutning af antifascister gør denne 27. januar ikke kun opmærksom på årsdagen for befrielsen af udryddelseslejren Auschwitz, men også på at det i år er 75 år siden befrielsen af Leningrad, med den sovjetiske hærs brud på blokaden af byen, den 27. januar 1944.
Den 900 dages lange blokade af tyske, finske og spanske tropper havde påført byen og dens indbyggere endeløs lidelse, død og ødelæggelse. Blokadens formål var en systematisk udsultning af Leningrads indbyggere. Den 8. september 1941 blev alle forsyningsruter til megabyen, bortset fra en rute over Ladogasøen, afskåret. Mere end én million mennesker døde af sult eller fejlernæring under belejringen, der fortsatte indtil den 27. januar 1944. Af denne grund også, taler man om at fascisternes krig mod Sovjetunionen var en ”udryddelseskrig”.
Ikke desto mindre kæmpede borgerne i Leningrad heltemodigt i næsten tre år, og modstod dermed ikke blot det fascistiske monster, men tydeliggjorde for hele verden, at den ”uovervindelige” Werhmacht havde nået sin grænse. Indbyggernes og den Sovjetiske hærs heroiske handlinger, der om vinteren organiserede at forsyninger kom til byen via den frosne Østersø, og som formåede at sprænge blokaden i januar 1944, er ikke glemt. Efter krigen blev byen og dens indbyggere med rette tildelt titlen ”Heltenes by”. Byen bærer i dag stadig denne titel, selvom byen nu kaldes St. Petersburg.

Billedtekst: Rusland mindes sine ofre: folk står i lange køer for at lægge blomster ved Moderlandsmonumentet på Piskaryovskoye gravpladsen, hvor de fleste af leningradssejrens ofre ligger begravede.
Den internationale anti-fascistiske bevægelse fejrer mindet om de mere end en million ofre for blokaden og hylder de helte der gav deres liv i kampen for frihed fra fascismen.
Udsendt af Foreningen FIR og oversat af FIR i Danmark
For 75 år siden sluttede blokaden af Leningrad, da de sovjetiske tropper befriede byen fra Hitlers værnemagt. I dag har Tyskland og Rusland indgået en aftale om at opføre et mindesmærke for forsoning og for at fastholde den fælles erindring. ( Hjemmesiden: Deutsche Vertretungen in Russland)