Demos Kommentar
I forbindelse med USAs trussel om opsigelse af ikke – spredningsaftalen har vi følgende kritiske overvejelser om Danmarks totale overgivelse til USAs expansive magtpolitik:
I Altinget skrives om krisen set fra NATOs perspektiv – om den russiske strategi: Først sidste år (2018)erkendte russerne, at ( de kritiske missiler)SSC-8 overhovedet eksisterer, men russerne afviser fortsat, at det skulle være i strid med traktaten om landbaserede mellemdistance missiler. Den udlægning er nu blevet endegyldigt afvist af samtlige 29 Nato-lande, der ifølge den vestlige forsvarsalliances generalsekretær betragter de russiske missiler som en direkte trussel mod ikke mindst Europas sikkerhed.

Ballistiske Iskander-missiler bliver læsset på en bil under en militærøvelse på en skydebane i Ussuriysk i det østlige Rusland. Foto: Yuri Smityuk
Fra andre medier bl. DIIS, Politiken udgivelser.
I et russisk perspektiv er det ikke annekteringen af Krim eller Putins uerklærede støtte til separatister i det østlige Ukraine, der har udløst krisen mellem Rusland og Vesten – sådan som Vesten har hævdet det . Derimod at Vesten lige siden Sovjetunionens kollaps i 1991 har negligeret legitime russiske sikkerhedsinteresser. Det er Nato, der har udløst krisen.
Et Nato, hvor antallet af medlemslande er mere end fordoblet siden 1994 og tæller ikke blot de tidligere medlemmer af Warszawapagten, men også de tre baltiske lande, der blev annekteret af Sovjetunionen i 1940. dermed.
»Ruslands militære strateger tror ikke på, at Nato’s troppeudplaceringer og intensive militære aktivitet i det baltiske og nordiske område har rent defensive formål. De er nødt til regne med, at der ligger offensive planer bag«, siger sikkerhedseksperten Aleksej Arbatov fra Carnegie Moscow Center. ( Pol. april 2015).
Russiske talspersoner og forskere ser et klart billede af, at NATO landene ukritisk bakker om USA´s eskalering af konfliktniveauet. Bl.a det missilskjold, der synes på vej til at blive opstillet i Ruslands nærhed, og som ifølge Rusland svækker dermed landets sikkerhed mod angreb fra Nato. Desuden er der de amerikanske landvindinger inden for ikkenukleare strategiske våben, som igen ifølge Moskva svækker den gamle terrorbalance, og truer den russiske sikkerhed.
»Fornemmelsen i Ruslands militære og politiske samfund er, at Nato presser på, udvider, kommer nærmere vore grænser og udgør en voksende militær trussel. Vesten talte om partnerskab, men vi tog det aldrig rigtig alvorligt. Det fungerede ikke, fordi vore bekymringer ikke blev taget i betragtning«, siger Sergej Osnobisjtjev, direktør for Institut for Strategiske Vurderinger i Moskva.
Bliv klogere her på den bagvedliggende politiske militærstrategi: https://www.diis.dk/publikationer/ny-sikkerhedssituation-skaerper-dansk-dilemma-missilforsvar